top of page

Frigofirik Araçlar

Belirli sıcaklık deÄŸerlerinde saklanması gereken gıda,tarım ve hayvancılık ürünlerinin sevkiyatlarının ilgili ÅŸartlar saÄŸlanarak taşınması kritik öneme sahiptir.

Taşıma esnasında sıcaklık ve nem deÄŸerleri düzenli olarak takip edilmelidir,kritik durumlarda uyarı almanız taşınılan deÄŸerli ürünlerin bozulmalarını önler ve maddi kayıpların yaÅŸanmasını engeller.

​

3.Ekim.2017 tarihinde yayınlanan resmi gazete ile gıda taşımacılığında bu kontrollerin sıcaklık takip cihazları ile takip altına alınmasını zorunlu kılmıştır.

​

Ä°lgili yönetmeliÄŸe buradan ulaÅŸabilirsiniz.

​

​

Frigorifik Araç
2.JPG

Gıda enflasyonuyla mücadele kapsamında meyve ve sebze taşımada da yeni döneme geçiliyor. Kasası açık araçlarda taşıma iÅŸlemi sona erecek.

 

1 Ocak 2019'a kadar belirli iç sıcaklık ve nem ÅŸartına sahip belgeli frigorifik araçlar olması ÅŸartı aranacak. Araçların bu kriterlere uygunluÄŸunun kontrolü için TSE tarafından muayene iÅŸlemlerine baÅŸlandı.

​

MEYVE SEBZE TAÅžIYAN ARAÇLARA ÖZEL KRÄ°TERLER

Bakanlık tarafından getirilen, "ürünlerin soÄŸutmalı frigorifik araçlarda taşınması" ÅŸartı çerçevesinde bu araçların belirlenen iç sıcaklık ve nem ÅŸartlarını taşıması gerekiyor. Araçlar, aranan kriterler çerçevesinde, TSE tarafından muayene ve test edilerek belgelendirilecek.

​

BELGE ÅžARTI

Frigorifik araçlar için 1 Ocak 2019'a kadar TSE'den söz konusu belgenin alınması gerekiyor. Bu yöndeki hazırlıklarını tamamlayan TSE, söz konusu araçlara yönelik test ve belgelendirme iÅŸlemlerine baÅŸladı. Araçların belirtilen ÅŸartlara uygunluÄŸu TSE tarafından 3 yıllık periyotlarla belgelendirilecek.

​

ARAÇLAR MUAYENE ETTÄ°RÄ°LECEK

Taşımacılar, TSE bünyesinde 44 ilde faaliyet gösteren kontrol merkezlerine giderek, araçlarını muayene ettirebilecek. Yapılan kontrollerle amacına uygun olmayan araçların kullanılması önlenerek, ürün kalitesinin korunması saÄŸlanacak.

​

ARANACAK ÅžARTLAR

Frigorifik araçların taşıması gereken kriterler ÅŸöyle:

Araçlardaki yalıtımlı ekipmanın iç ve dış yüzeyinde herhangi bir yıpranma, delinme veya çatlak bulunmayacak.

Kapıları kapatıldığı zaman yalıtımlı ekipman içine herhangi bir ışık sızıntısı olmayacak.

Yalıtımlı ekipmanın iç sıcaklığını 0-14 derece tutabilecek mekanik cihazlar bulunacak.

Yalıtımlı ekipmanda sıcaklık ve nem takip cihazı yer alacak.

Çabuk bozulan gıdaların taşındığı "ATP Belgesi"ne sahip araçların, soÄŸutma/ısıtma ekipmanıyla sıcaklık/nem takip cihazının bulunması durumunda bu ÅŸartları karşıladığı kabul edilecek. Malların üretim yerinden sınai iÅŸletmeye, üretim yerindeki toptancı haline veya tasnifleme ve ambalajlama tesisine taşınmasında kapalı ya da tenteli taşıma araçları kullanılabilecek.

​

DEPOLAR TSE ÅžARTLARINA UYACAK

Öte yandan, ürünlerin yer alacağı soÄŸuk hava depolarında da TSE tarafından belirlenmiÅŸ standartlar aranacak. Bu depolar, malların bozulmasına veya kalite kaybına yol açmayacak ÅŸekilde ısı ve nemli ortama sahip olacak.

Gıda enflasyonuna yol açan nedenler arasında, yaÅŸ meyve ve sebzede üretim sonrası oluÅŸan kayıplar yer alıyor. Ülkedeki yaÅŸ ve meyve üretiminin yüzde 25-40'ı üretim-dağıtım-tüketim zincirinde zayi oluyor. Bu kaybı önlemek için meyve ve sebzelerin üretimden satış aÅŸamasına kadar soÄŸuk zincirde muhafaza edilmesi gerekiyor.

​

​

ISI24 Sıcaklık ve Nem Takip Sistemi ile kritik durumlarda SMS,E-Mail ve IVR(Sesli Arama) ile uyarı alırsınız.Böylece aklınız frigofirik araçlarınızda kalmaz.

​

Konu ile ilgili bazı haberler;

​

​

sicaklikkontrol.png
hürriyet.jpg
milliyet.jpeg
bottom of page