top of page

Korona virüs aşısı bulunacak, uygun şartlarda saklamalıyız...

Bulunacak ideal aşının beklentileri karşılaması lazım. Ayrıca ücretinin karşılanabilir olması, güçlü, uzun vadeli bağışıklık yaratması lazım. Dağıtımı için de soğutuculu depo sistemleri gerekiyor, üreticiler üretim kapasitelerini hızla artırmalı.

WHO, UNICEF, Sınır Tanımayan Doktorlar 'ın dünya genelinde 'soğuk zincir' tesisleri olarak bilinen etkili aşı programları var. Soğuk kamyonlar ve güneş enerjisiyle çalışan soğutucular, fabrikadan alana ulaşana kadar aşıların doğru ısıda taşınmasını sağlıyor.

Ama mevcut aşı programına yeni bir aşıyı eklemek, hali hazırda zorlu şartlarda yürütülen sistemlere çok büyük lojistik sorunlar ekleyebilir.

Aşılar genelde 2C ile 8C derece arasında soğutucularda depolanıyor.

Gelişmiş ülkeler için bu zor değil ama alt yapısı zayıf olan, elektrik ve soğutucu sistemleri istikrarsız olan ülkeler için bu çok zorlu bir mesele.

BBC'ye konuşan Sınır Tanımayan Doktorlar sağlık danışmanı Barbara Saitta, "Aşıları soğuk zincirde muhafaza etmek başlı başına ülkelerin karşılaştığı en büyük zorluk, yeni bir aşının da eklenmesiyle durum iyice zorlaşacak" dedi ve ne gerektiğine ilişkin şunları söyledi:

"Daha fazla soğuk zincir ekipmanı eklemelisiniz, her zaman yakıt bulundurmalısınız (elektrik kesintisi olduğunda dondurucuyu ve buzdolaplarını çalıştırmak için), bozulduklarında tamir etmeli ve yerine yenisini getirebilmelisiniz ve ihtiyaç duyduğunuzda onları taşıyabilmelisiniz."


AstraZeneca, aşılarının 2C ile 8C derece arasında saklanması gerektiğini söyle

Ama bazı aşı adaylarının, dağıtılmadan önce -60C derece veya daha soğuk depolarda muhafaza edilmesi gerekecek.

Barbara Saitta, "Ebola aşısını -60C derece veya daha soğukta saklayabilmek ve dağıtabilmek için özel bir soğuk zincir ekipmanı kullanmamız gerekti, ayrıca yeni ekipmanı kullanabilmeleri için de personeli yeniden eğitmemiz gerekti" dedi.

Diğer yandan hedef nüfusa ilişkin de soru işareti var. Aşı programlarının genelde hedefinde çocuklar olur, dolayısıyla kurumların normalde bağışıklık programlarının parçası olmayanlara nasıl ulaşacaklarını planlaması gerekiyor.

Dünya bilim insanlarının kendi paylarına düşeni yapmasını beklerken birçok farklı zorluk da çözüm bekliyor. Aşılar, koronavirüse karşı tek silah değil.

WHO'dan Dr. Simao "Aşılar tek çözüm değil" diyor ve şu yorumu yapıyor:

"Teşhislere ihtiyacınız var. Can kaybını düşürmek için bir çözüm olmalı, iyileştirici tedavi sunulmalı sonra aşıya ihtiyaç duyulmalı. Bunların yanı sıra, sosyal mesafe ve kalabalık yerlerden kaçınmak vesaire gibi birçok önleme uyulmalı."

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page